Helft gevangenen in Guantanamo in hongerstaking

De helft van de terreurverdachten in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo op Cuba zou in hongerstaking zijn. Dat meldt de commandant van de basis.

Volgens de topman van Guantanamo zijn er nu 84 van de 166 gevangenen in hongerstaking. De voorbije week is hun aantal sterk toegenomen. Zestien gedetineerden zouden nu gedwongen gevoed worden.

De hongerstaking zou begin februari zijn begonnen toen de bewakers de cellen en bezittingen van de gevangenen doorzochten en daarbij hun korans op een manier behandelden die volgens de gevangenen weinig respectvol was.

Sindsdien zijn de spanningen toegenomen en de lokale commandant zou bevolen hebben dat een aantal gevangenen uit de gemeenschappelijke ruimtes moesten verdwijnen en terug in hun eigen cel gestopt zouden worden.

De advocaten van de gevangenen klagen aan dat hun cliënten zonder vorm van proces worden vastgehouden. De gevangenis werd in 2002 opgericht op de VS-basis op Cuba om van terreur verdachte personen vast te houden. Zowat 100 gevangenen zouden in aanmerking komen voor vrijlating, maar vaak wil hun thuisland hen niet opnemen.