Maaltijdbedelers ronselen jongeren voor Syrië

Er mogen niet langer gratis maaltijden uitgedeeld worden aan daklozen en armen in het Noordstation in Brussel. Dat heeft burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) beslist nadat hij klachten had gekregen over een organisatie die er maaltijden uitdeelt. Die zou jongeren ronselen om in Syrië te gaan vechten, maar ze ontkent dat.

Tijdens het uitdelen van maaltijden door de organisatie Resto du Tawhid, van de tot moslim bekeerde Belg Jean-Louis Denis, worden radicale religieuze preken gegeven die minderjarigen kunnen beïnvloeden, zegt Clerfayt (foto onder). Twee jongeren uit Schaarbeek die onlangs naar Syrië zijn getrokken, hebben geluisterd naar die preken.

"Ik besef dat het geen sympathiek besluit is", zegt burgemeester Clerfayt, "maar we doen dit uit preventie. We hebben vernomen dat meneer Denis zijn zaterdagse voedselbedelingen misbruikt om radicaal islamistische preken te houden, waarin ook opgeroepen wordt om naar Syrië te trekken."

"Die preken kunnen een invloed hebben op minderjarigen. De twee jongeren uit Schaarbeek die naar Syrië zijn vertrokken, zijn bij deze preken aanwezig geweest."

"Ze zijn meermaals gesignaleerd bij die voedselbedelingen en preken. Het is aan de gerechtelijke overheden om uit te zoeken hoe de vork precies aan de steel zit en of er iemand vervolgd kan worden, maar intussen nemen we als gemeente de nodige preventieve maatregelen."

"Resto du Tawhid zet activiteiten niet stop"

Volgens Clerfayt zou Jean-Louis Denis gisteren, ondanks het verbod, toch zijn opgedoken aan het Noordstation, waarna de politie hem verwijderd zou hebben. Omdat hij uit het station moest, verdeelt Denis zijn maaltijden nu in het park.

Denis heeft via zijn Facebookpagina ook al laten weten dat hij het verbod niet aan zijn hart laat komen en dat hij zijn activiteiten niet zal stopzetten. "Onze organisatie is nog actief, er zijn genoeg andere gemeenten waar we voedsel kunnen bedelen", is er te lezen.

Denis ontkent ook dat hij de twee Schaarbeekse jongeren heeft aangespoord om in Syrië te gaan vechten. "Ik heb hen niet gevraagd om naar Syrië te vertrekken. Wat ik concreet gedaan heb, is samen met hen de armen geholpen en hen verteld over Allah. Het onderwerp was niet Syrië, we hebben hier ook problemen. Er zijn hier mensen die honger hebben."