Omstreden Koningslied begraven door componist

Het omstreden Koningslied, dat op de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander zou worden gezongen in Ahoy in Rotterdam, is door componist John Ewbank zelf ingetrokken. Het lied had de afgelopen dagen een storm van protest losgeweekt. Het is nog niet duidelijk of er nu nog een nieuw lied komt.

Het was componist John Ewbank zelf die het nieuws aankondigde op zijn Facebookprofiel. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen", zegt Ewbank (zie volledige mededeling onderaan).

De afgelopen dagen regende het klachten over het nummer. Het zou te klef zijn en het nummer werd massaal gehekeld en belachelijk gemaakt op onder meer Facebook, YouTube en Twitter. Er circuleerde ook een petitie tegen het nummer, die door bijna 40.000 Nederlanders werd ondertekend.

Het is nog niet duidelijk of er een vervanger komt. Het Comité Inhuldiging buigt zich nu over de zaak. Het lied had het hoogtepunt moeten worden tijdens een feestelijk meezingconcert in zaal Ahoy in Rotterdam.