Paraguay kiest voor de conservatief Cartès

De Paraguayanen hebben volgens de exit-polls de conservatief Horacio Cartès verkozen tot president. Daarmee moet een einde komen aan de politieke crisis in het arme Zuid-Amerikaanse land.
AP2013

Volgens de exit-polls behaalt de rijke zakenman Horacio Cartès 50,8% van de stemmen. Als de echte resultaten dat bevestigen, is hij rechtstreeks verkozen. Cartès krijgt meer stemmen dan de liberaal Efrain Alegre (37%) en de linkse kandidaat Mario Ferreiro (5%). 

Met de verkiezingen moet een einde komen aan de politieke crisis in het land. Die brak vorig jaar uit toen de linkse president Fernando Lugo opzij werd gezet na een bloedig incident op een boerderij waarbij elf boeren en zes politieagenten om het leven kwamen.

Omringende landen spraken van een parlementaire coup en verschillende Zuid-Afrikaanse allianties knipten de banden met Paraguay door. Een democratische stembusgang, waarbij niet alleen de president, maar ook senatoren en gouverneurs verkozen worden, moest een einde maken aan de impasse.