PS wil vermogensbelasting en minimumbelasting doordrukken

De PS wil deze legislatuur nog werk maken van een vermogensbelasting en een minimumbelasting voor bedrijven. Dat heeft Paul Magnette gezegd op zijn eerste partijcongres als voorzitter. Hij stelde ook een "alternatief sixpack" voor, als tegenhanger van de Europese sixpack: zes maatregelen om de Europese economie uit het slop te halen.

Het is Magnettes eerste congres als partijvoorzitter. Hij noemde de regering-Di Rupo dankzij de socialisten de meest sociale regering van Europa, die ook de verandering naar een ander, socialer Europa zal leiden. Dat heeft de PS al bewezen in eigen land door het besparingstempo te milderen, zegt hij.

"Dat is een grote overwinning. Onderschat dat niet", zegt Magnette. "Het is misschien een kleine stap voor België, maar een grote stap voor Europa. Want het is de eerste scheur in de blinde besparingsdrift van de Europese Commissie. Op een dag, wanneer Europa die absurde saneringspolitiek eindelijk laat varen, zal men zich herinneren dat onze regering de eerste scheur heeft toegebracht."

Magnette somde nog enkele andere verwezenlijkingen van de socialisten in de regering op: verhogen van de uitkeringen, verhogen van de belastingen voor de rijken en het behoud van de automatische loonindexering.

En de plannen voor de regering-Di Rupo I zijn nog niet uitgeput. "We zullen een belasting op de grote vermogens voorstellen, zoals 80 procent van de Belgen eist. We zullen zien wie er dan conservatief is. We zullen wat overblijft van de notionele intrestaftrek omvormen tot een minimumbelasting voor bedrijven. We zullen zien wie er dan conservatief is", klinkt het strijdvaardig bij Magnette.

De sixpack van Magnette

En ook voor Europa heeft Magnette nog plannen. "Wij, socialisten, hebben rechtvaardige, eenvoudige en doeltreffende voorstellen voor een nieuw Europa. Na het rechtse sixpack hebben wij nu ook het onze. Zes grote hervormingen om Europa te vernieuwen", aldus Magnette.

1. Een Europa van eerlijke handel, dat zich afzet tegen sociale, fiscale en milieudumping in onze import.

2. Een Europa dat de werknemers verzamelt en onderlinge concurrentie tegengaat door de invoering van een minimumloon.

3. Een Europa dat gedeeltelijk de staatsschulden financiert, zodat miljarden euro's aan intresten aan de banken kunnen bespaard worden zonder dat de burgers moeten bijdragen.

4. Een Europa dat investeringsbanken van commerciële banken onderscheidt en belastingparadijzen bestrijdt om het geld ten dienste van de economie aan te wenden in plaats van het omgekeerde.

5. Een Europa dat een industrieel beleid voert dat jobs kan redden en de grote activiteitssectoren opnieuw kan lanceren, en niet de onzichtbare hand van de concurrentie en multinationals onze tools en knowhow laat tenietgaan.

6. Een Europa dat belastingen heft op financiële transacties om speculatie tegen te gaan en dat een fiscale harmonisering doorvoert onder andere via de invoering van een minimumbelasting voor bedrijven.

Groot reflectieproject tot aan de herfst

Magnette lanceert meteen ook nog een nieuw, groot reflectieproject onder de naam "Citoyens engagés" (geëngageerde burgers). "We nemen op elk niveau de grootste verantwoordelijkheden op en we mogen trots zijn op ons werk", zegt Magnette. "Maar we moeten de tijd nemen om na te denken. Onze waarden zijn nog nooit zo actueel geweest, maar we moeten deze aanpassen aan deze tijd en aan de meest zware crisis die we ooit hebben gekend."

Er zijn 25 thema's en meer dan 120 vragen waarop de PS een antwoord wil vinden. Zo'n 200 mensen met verschillende achtergronden hebben al een antwoord gegeven op deze vragen. Voor elke vraag mochten ze een tekst opstellen van zo'n 10 bladzijden. 

Enkele voorbeelden van vragen:

  • Waarom moet er openbare dienstverlening zijn?
  • Hoe moet het Europese, sociaal model eruit zien?
  • Hoe kunnen we de pensioenen betaalbaar houden terwijl we altijd maar langer leven?
  • De banken, zijn het partners van een echte economie?
  • Wat zijn de alternatieven voor budgettaire discipline?

 

De verschillende PS-afdelingen zullen de komende maanden debatten organiseren over de verschillende thema's en vragen. Dan wordt alles samen gelegd om ergens in de herfst tot een conclusietekst te komen.