Vermisten na explosies in Texas allemaal terecht

De 60 vermisten na de brand en explosies in de kunstmestfabriek West Fertilizer in de Amerikaanse staat Texas zijn allemaal terecht. De politie kon hen allemaal lokaliseren bij familie en vrienden of in hotels. De eindbalans na de ramp in de fabriek blijft 14 doden en een 200-tal gewonden. Intussen zijn enkele bewoners uit de buurt teruggekeerd naar hun huis.
AP2013

Hoe de brand en de explosies zijn ontstaan, is nog altijd niet duidelijk. "We weten niet waar of hoe de brand is ontstaan, en we bekijken verschillende tijdslijnen om na te gaan wanneer de brand is begonnen", zegt brandweerassistent Kelly Kistner. Het onderzoek is nog volop aan de gang, maar kwaad opzet wordt wel al zo goed als uitgesloten.

De autoriteiten leggen de eindbalans op 14 doden, de meesten onder hen zijn reddingswerkers die tijdens het blussen van de brand of bij de daaropvolgende explosies zijn omgekomen.

De brand en explosies hebben een 50-tal huizen en een appartementsgebouw (grote foto bovenaan) in de buurt van de fabriek compleet vernield. De bewoners werden toen massaal in sneltempo geëvacueerd, waardoor het niet altijd duidelijk was of er nog iemand onder de brokstukken lag, of dat die persoon onderdak had gekregen bij familie, vrienden of in een hotel. De politie heeft nu alle vermisten kunnen lokaliseren.

Een verzorgingsinstelling, enkele scholen en tientallen huizen iets verder van de fabriek zijn beschadigd geraakt. Ook die bewoners werden geëvacueerd. Sommigen zijn onder politiebegeleiding terug naar hun huis kunnen keren. De ene om wat spullen op te halen, de andere om effectief thuis te blijven als dat kon. De politie waarschuwde hen wel voor brokstukken, gebroken glas en andere gevaarlijke voorwerpen die in hun huis zouden kunnen liggen. Er is ook maar een beperkte toevoer van elektriciteit en water in het stadje.

AP2013