Hoofdinspecteur krijgt celstraf voor racisme

Een hoofdinspecteur uit de politiezone Brussel-Zuid is veroordeeld tot 8 maanden cel met uitstel en een boete van 1.100 euro voor racisme. De man had een verdachte en een collega-agent mishandeld en racistische opmerkingen tegen hen gemaakt. Toen het vonnis werd voorgelezen, werd de man onwel en moest hij medische hulp krijgen.

Het gaat om twee afzonderlijke incidenten die kort na elkaar gebeurden. In de zomer van 2009 had de inspecteur een man, die was opgepakt bij een illegale betoging aan de slachthuizen van Anderlecht, tegen een politiewagen geduwd en later tegen een deurlijst op het politiecommissariaat. De inspecteur gaf de man verschillende racistische opmerkingen.

Een kleine maand later kreeg de hoofdinspecteur ruzie met een collega. Hij gaf zijn collega een slag in het gezicht en gaf ook hem een racistische opmerking. De collega was een tijdje werkonbekwaam.

Door verklaringen van andere agenten achtte de rechter het bewezen dat de hoofdinspecteur de opgepakte man en zijn collega heeft mishandeld met racisme als drijfveer. De collega krijgt een schadevergoeding van 100 euro. De opgepakte man en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat zich burgerlijke partij had gesteld, krijgen elk 1 euro schadevergoeding.

Meest gelezen