VRT blijft gehuisvest aan de Reyerslaan

De VRT blijft gehuisvest aan de Reyerslaan in Brussel. De raad van bestuur van de openbare omroep heeft daarover een beslissing genomen. Een mogelijke verhuizing van de VRT is van de baan. Achter het huidige gebouw komt een nieuw gebouw. De politiek reageert opgetogen op de beslissing.

De huidige VRT-gebouwen zijn verouderd en de raad van bestuur was daarom op zoek naar een oplossing. Verschillende opties zijn onderzocht, van Mechelen over Vilvoorde tot Brussel-Zuid. Maar nu heeft de raad van bestuur de knoop doorgehakt.

Er komt geen verhuizing of renovatie van het huidige omroepcentrum. Er zal een nieuw gebouw op het huidige domein opgetrokken worden. Dat is de goedkoopste optie gebleken. Tegen 2020 moet de VRT intrek nemen in het nieuwe gebouw. De verhuizing is gepland voor eind 2019.

De beslissing dat de VRT naar een nieuw gebouw moest verhuizen, werd vorig jaar al genomen. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de noden van een modern mediabedrijf en is heel duur in exploitatie. Een grondige renovatie bleek geen alternatief. Dat zou meer kosten dan een volledige nieuwbouw.

Het nieuwe gebouw aan de Reyerslaan zal door de VRT op eigen kosten gefinancierd worden. De VRT-toren zal blijven staan als "landmark" van de openbare omroep. Daarover is de VRT het eens met de Brusselse overheid.

"Een rationele keuze"

"Met deze beslissing willen wij als belangrijke publieke speler en als grootste cultuurinstituut in Vlaanderen mede het belang van een duidelijke aanwezigheid in Brussel onderstrepen. Bovendien is dit een rationele keuze", motiveert Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.

"De VRT wil ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door zelf in te staan voor de financiering, te kiezen voor een nieuw duurzaam gebouw en onze medewerkers een flexibele en inspirerende werkomgeving te bieden zodat zij hun talent en creativiteit nog beter ten dienste kunnen stellen van alle Vlamingen", meldt Sandra De Preter, de gedelegeerd bestuurder van de VRT.

Politiek is opgetogen

Uit politieke hoek komen er maandag opgetogen reacties op de keuze van de openbare omroep om in Brussel te blijven. "De VRT heeft een grote symboolwaarde in de aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel", was de reactie van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A). "Brussel is onze hoofdstad, vormt het centrum van onze eigen en van de Europese besluitvorming en is een plek waar je een grote concentratie aan mediaspelers en journalisten hebt", stelt Ingrid Lieten. "Het is voor de openbare omroep de beste plek om gehuisvest te zijn."

Ook de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) reageerde verheugd. Hij stelde het afgelopen jaar in samenspraak met de omroep het 'richtschema' bij, zodat een nieuwbouw op de huidige locatie mogelijk werd.

Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele van N-VA zegt tevreden te zijn dat de band met de hoofdstad wordt behouden. "Wij hebben altijd gevraagd dat de VRT in Brussel zou blijven. De Vlaamse openbare omroep moest, wat ons betreft, de band met de hoofdstad van Vlaanderen blijven behouden."

Ook Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister en bevoegd voor Media in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, wijst op het belang van de Vlaamse aanwezigheid. "Als de VRT beslist had Brussel te verlaten, had de Vlaamse openbare omroep de eigen hoofdstad de rug toegekeerd."

Meest gelezen