Vooral over de N-VA gepraat in aanloop naar verkiezingen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar kwamen de politici Bart De Wever (N-VA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) het vaakst aan het woord op de VRT. Dat komt deels omdat de N-VA en Vlaams Belang hen het vaakst naar de Reyerslaan stuurden, terwijl de andere partijen verschillende kopstukken aanboden als spreekbuis. Opvallend is wel dat andere partijen vaak de mond vol hadden over de N-VA.

Het Steunpunt Media heeft op vraag van Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten (SP.A) een studie uitgevoerd over de spreektijd van de verschillende politici in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel werkten mee aan het onderzoek.

De onderzoekers maakten een analyse van "Het journaal", "Terzake", "Reyers laat", "De zevende dag", "Villa Vanthilt", "Niet tevreden stem terug" en "De laatste ronde" tijdens de campagneperiode.

Daaruit concluderen ze dat Bart De Wever (N-VA) veruit het meest aan het woord kwam, met 47,2 minuten spreektijd in 19 optredens. Hij wordt gevolgd door Vlaams Belanger Filip Dewinter (45,1 minuten in 13 optredens) en voormalig SP.A-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (41,3 minuten in 9 optredens). De Wever en Dewinter werden prominent als kopstuk uitgespeeld, terwijl de andere partijen meer verschillende politici in debat stuurden.

In de zes weken voor de verkiezing kwamen CD&V, SP.A en Open VLD gelijk aan bod, met elk ongeveer 20 procent van de spreektijd. De N-VA kreeg slechts 17 procent van de tijd, maar was wel het voornaamste onderwerp van heel wat conversaties. Als een politicus het over een andere partij dan de zijne had, was dat in 32,6 procent van de gevallen de N-VA. Open VLD volgt op de tweede plaats, met 18,3 procent van de vermeldingen.

"De aanwezigheid van de N-VA in de media was ver boven het electorale gewicht van de partij bij de vorige lokale verkiezingen", concluderen de onderzoekers. "Het is duidelijk dat de verdeling van de aandacht ook was gebaseerd op de peilingen en op de uitslagen van tussenliggende verkiezingen."

Meest gelezen