Onthult deeltjesversneller kleur van dinosaurus?

In Canada zal een zeldzaam stukje fossiel onderzocht worden met een deeltjesversneller. Misschien zal dat onderzoek ons beeld van de dino's veranderen.

Het fossiel werd vorig jaar gevonden bij een rivierbedding in Alberta in Canada. Het is zowat het best bewaarde stukje fossiel van de huid van een dinosaurus dat ooit is gevonden. Het is vooral uitzonderlijk omdat het fossiel nog driedimensionaal is en niet afgeplat.

In Canada staat ook een deeltjesversneller. Daarmee zullen paleontologen nu het fossiel onderzoeken. Stukjes van het fossiel zullen in de deeltjesversneller in een straal van infrarood licht terechtkomen. Op die manier zullen de onderzoekers de melanosomen kunnen detecteren. Dat zijn organellen uit de cel die pigmenten bepalen. Eerder zijn al pigmenten uit pluimen onderzocht, maar nog nooit van de huid of de schubben.

Dinosaurussen worden dan meestal wel afgebeeld als groen of als bruin, eigenlijk weten we niet welk kleur de dieren hadden. Het is best mogelijk dat nu blijkt dat deze hadrosaurus oranje of felpaars was (foto in tekst: het skelet van een baby-hadrosaurus).

Behalve het kleur van de hadrosaurus, gaan de wetenschappers ook op zoek naar hoe het fossiel 70 miljoen jaar lang zo goed bewaard is gebleven. En ook de eetgewoonten van het dier worden onder de loep genomen. "Al zal dat wellicht weinig verrassingen opleveren: we weten al zeker dat de hadrosaurus een herbivoor was. Maar toch loont het altijd de moeite om het te onderzoeken."

Meest gelezen