Brand in goederentrein met giftige stoffen

De dode en gewonden in Wetteren zijn wellicht het gevolg van een treinongeval dat vannacht gebeurd is. Rond 2 uur ontstond er brand in enkele wagons die giftige stoffen vervoerden. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht. Mogelijk reed de treinbestuurder te snel.

De goederentrein met 13 wagons was net buiten het station van Schellebelle en reed in de richting van Wetteren. De trein kwam van Nederland en was onderweg naar Gent-Zeehaven. Bij een wissel ter hoogte van de spoorwegtunnel in de Victor Van Sandelaan liep het verkeerd. 6 wagons raakten van de sporen: 2 daarvan zijn gekanteld en 3 vlogen er in brand.

Omstreeks 18 uur was het vuur gedoofd. De brandweer heeft de wagons gecontroleerd laten uitbranden. De treinstellen moeten nu wellicht nog enkele dagen afkoelen. Dat zal niet gebeuren met water omdat dan opnieuw giftige dampen kunnen vrijkomen.

In de brandende wagons zat de giftige stof acrylnitril. Een deel van die kankerverwekkende vloeistof is tijdens het blussen in de riolen terechtgekomen, waardoor er giftige dampen vrijkwamen.

Het vervuilde bluswater dat in de riolering terecht is gekomen, wordt verzameld in een waterzuiveringstation. Er is een tanker onderweg vanuit Amsterdam om dat water op te pompen en te laten verwerken. Als het water in de Schelde zou lopen, zou dat een milieuramp kunnen veroorzaken.

Wat het treinongeval heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. "Het onderzoek is nog aan de gang", aldus Frédéric Petit van Infrabel. "De schade is aanzienlijk, maar we hebben er nog geen zicht op." Volgens verschillende bronnen zou de treinbestuurder te snel hebben gereden en is dat mogelijk de oorzaak.

Voorlopig kunnen er geen treinen rijden tussen Aalst en Gent-Sint-Pieters, en tussen Dendermonde en Gent-Sint-Pieters. "Er zijn bussen in beide richtingen", legt Petit uit."Treinen vanuit Gent worden via de hoofdspoorlijn omgeleid tot Denderleeuw. Vandaar kunnen ze hun normale weg terug volgen."

Er zal minstens 2 dagen geen spoorverkeer via Wetteren mogelijk zijn, kondigde gouverneur Jan Briers intussen aan. Infrabel vermoedt dat er nog de hele week hinder zal zijn.

N-VA: "Ongeval door slecht onderhouden wissel"

De N-VA vraagt intussen een grondig onderzoek naar het treinongeluk in Wetteren. Volgens volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot ligt de oorzaak bij een defecte en slecht onderhouden wissel.

"Uit goede bron vernemen wij dat het ongeval zijn oorzaak vindt in de slechte staat van een wissel", luidt het in een persbericht van de partij. "Om de 6 weken is er wel iets aan de hand, maar toch behelpt men zich steeds met oplapwerk. Stel u voor dat dit een reizigerstrein was geweest." De N-VA betuigt ook zijn medeleven aan de slachtoffers.

Meest gelezen