Vrouwen breken "menstruatiehutten" af in Nepal

In het onderontwikkelde westen van Nepal zijn vrouwen in afgelegen dorpen begonnen met de hutten af te breken waarin ze zich moeten afzonderen tijdens hun menstruatie. Dat delen lokale media mee.

De traditie staat bekend als "chaupadi". Tijdens hun maandelijkse ongesteldheid mogen de vrouwen hun huizen of tempels niet binnen, en moeten ze zich verplicht terugtrekken in de hutten. "We hebben al meer dan drie dozijn chaupu-hutten afgebroken", zegt Deepa Karmi in de krant Republica.

Heel wat vrouwen komen om door slangenbeten, aanvallen van wilde dieren, de koude of zware bloedingen tijdens hun isolement in de onveilige hutten, terwijl anderen door dronken mannen worden verkracht en gedood.

De eeuwenoude praktijk zou afkomstig zijn van een hindoeïstische overtuiging dat vrouwen die menstrueren, onzuiver zouden zijn. Volgens officiële cijfers sterven jaarlijks meer dan twintig vrouwen aan die praktijken. Lokale vrouwen die betrokken zijn bij het protest, gaan ook van deur tot deur om andere vrouwen te overtuigen de praktijk op te geven.

Meest gelezen