"Heropening coffeeshops voor buitenlanders is slechte zaak"

De burgemeesters van Belgisch-Limburg zijn niet te spreken over de heropening van coffeeshops voor buitenlanders. "Ik ben ervan overtuigd dat we weer overlast gaan krijgen", klinkt het in Voeren.

Sinds gisteren zijn in Maastricht de coffeeshops weer vrij toegankelijk voor buitenlanders. Coffeeshops in het zuiden van Nederland mogen normaal geen softdrugs meer verkopen aan buitenlanders om drugstoerisme te vermijden, maar daar wordt nu dus in Maastricht tegen gezondigd. Er was toen al opvallend veel volk.

Marino Keulen (Open VLD), de burgemeester van Lanaken, is niet blij dat er weer buitenlanders welkom zijn in de coffeeshops in Maastricht. "De Nederlandse autoriteiten hebben zelf vrijwillig gekozen voor het strenge systeem van de wietpas", zegt Keulen op Radio 1. "Dat begint nu resultaten af te werpen. Nu moeten ze dus moedig zijn, doorzetten, pv's opmaken en vervolgen."

Zijn collega Huub Broers, de burgemeester van Voeren, is ook niet te spreken over het systeem. "Ik ben ervan overtuigd dat we opnieuw overlast gaan krijgen", klinkt het op Radio 2 Limburg. "De illegale dealers hebben Maastricht verlaten, waar zitten die dan? Bij ons!"

Mark Vos van Riemst (CD&V) zit op dezelfde lijn: "De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden. Wij zullen in ieder geval de controles aan de grens handhaven. Want ondanks de maatregelen in Maastricht, is het illegale circuit nog steeds actief en doen we nog regelmatig vangsten. Wij werken mee aan een strenge aanpak."