"Toevloed illegalen naar Oostende gestabiliseerd"

In Oostende zijn er het afgelopen anderhalf jaar 1.700 illegale asielzoekers opgepakt in het kader van "Operatie Zephyr", gerichte opsporingsacties van illegalen in de badstad. Vaak gaat het om Noord-Afrikanen die via Oostende in Groot-Brittannië proberen te geraken. De toevloed van illegalen naar Oostende is gestabiliseerd.

De toevloed van illegalen naar Oostende was zo groot dat in september 2011 gestart werd met operatie Zephyr, gecoördineerde acties van de politie en de Dienst Vreemdelingenzaken. "We gaan zelf het terrein op en we kijken na waar we deze mensen kunnen vinden om ze kunnen identificeren", zegt Philip Caestecker van de politie. "Sedert het begin van de actie hebben we op die manier al 1.700 mensen opgepakt."

Volgens vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is het aantal illegalen intussen gestabiliseerd. De kans bestaat zelfs dat het aantal fors zal afnemen, omdat er geen rechtstreekse lijn meer loopt tussen Oostende en Groot-Brittannië sinds het failliet van rederij TransEuropa Ferries.

Volgens sociale werkers vinden de illegalen sindsdien veel gemakkelijker de weg naar Zeebrugge, waar mensensmokkelaars aan het werk zijn die tegen grof geld mensen overbrengen naar Groot-Brittannië.

Toch blijven de acties in Oostende lopen. "Naast de illegalen die verwoed proberen de boot te nemen, zijn er ook heel wat illegalen die verblijven in Oostende, zegt Vande Lanotte. "Vaak gaat dat verblijf gepaard met kleine, maar ook grote criminele feiten wat het onveiligheidsgevoel in de kuststad versterkt."