Belgische Nobelprijswinnaar de Duve stapt uit het leven

De 95-jarige bioloog Christian de Duve is overleden. Een maand geleden al had hij aan een journaliste van de krant Le Soir verteld dat hij euthanasie zou plegen. Dat melden Le Soir en De Standaard. De Duve was de laatste levende Belgische Nobelprijswinnaar. In 1974 kreeg hij de Nobelprijs voor Geneeskunde.
BELGA/WARNAND

"Ik ben moe", vertelde de Duve op 8 april aan de journaliste van Le Soir. Enkele dagen voor die ontmoeting was hij onwel geworden, op de grond gevallen en daar urenlang blijven liggen omdat hij niet alleen kon opstaan. “Mijn beslissing was eerder genomen, maar dat was het teken dat het echt tijd werd om te gaan”, vertelde de bioloog daarover.

Christian de Duve is de ontdekker van de celorganellen lysosoom en peroxisoom. Hij deed ook onderzoek naar insuline en glucagon. De Belgische bioloog en wetenschapper kreeg daarvoor in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor. In 1990 werd de Duve vereerd met de persoonlijke titel van burggraaf.

Di Rupo brengt hulde aan de Duve

"Ik wil hulde brengen aan deze prominente figuur in de wetenschapswereld, wiens werk heeft bijgedragen tot aanzienlijke vooruitgang in de wetenschap", meldt premier Elio Di Rupo (PS) in een persbericht. "De Nobelprijs die hij in 1974 kreeg, was een terechte beloning voor zijn voorbeeldige loopbaan die gekenmerkt wordt door een niet-aflatende wil om de kennis naar een hoger niveau te tillen."

Di Rupo noemt de Duve een echte referentie in de wetenschappelijke wereld. "Hij was ook zeer geëngageerd. Via zijn burgerlijk engagement wenste hij zich vurig in te zetten voor de menselijke vooruitgang. Op die manier zal iedereen zich hem herinneren, zelfs buiten die grote wetenschappelijke familie die zo belangrijk voor hem was."

Meest gelezen