BLID vreest "vreselijke dood" voor huisdieren Wetteren

De Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn (BLID) maakt zich zorgen om de huisdieren die zijn achtergebleven in het rampgebied in Wetteren. Minister Schauvliege heeft intussen een eerste evaluatie van de milieu-effecten gevraagd.
De dierenrechtenorganisatie maakt zich onder meer zorgen over deze paarden in de wei naast het ongeval.

"Het crisiscomité heeft geen prioriteit gegeven aan de dieren die wellicht nog in de huizen van de getroffen bewoners zitten", meldt BLID in een persbericht. Vooral het nieuws dat de man die omgekomen is, gevonden werd met zijn hond, heeft de dierenrechtenorganisatie bang gemaakt. "Wij houden ons hart vast! Hoeveel huisdieren zal men dood terugvinden?"

"Laat ons hopen van niet, maar de kans is groot dat er huisdieren gestikt zullen zijn in de woningen, met een vreselijke dood tot gevolg", zegt Dirk Blanchart van BLID. "En dit kon worden vermeden." Volgens de dierenrechtenorganisatie hadden de hulpdiensten met gasmaskers de huisdieren kunnen evacueren, maar is dat niet gebeurd.

De dierenrechtenorganisatie stelt zich daarnaast de vraag hoeveel schade de paarden hebben opgelopen die in de weiden naast de spoorweg rondlopen.

Schauvliege start onderzoek milieu-effecten

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V, kleine foto) heeft vanmorgen haar administraties bijeengeroepen voor een eerste evaluatie van de mogelijke milieu-effecten van de treinramp in Wetteren.

Op het overleg zullen de crisismanager van Leefmilieu en experten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en waterzuiveringsmaatschappij Aquafin aanwezig zijn.

"Die diensten hebben dit weekend overigens al hun expertise ter beschikking gesteld aan Binnenlandse Zaken, die de eindverantwoordelijkheid draagt", aldus de minister. "We gaan bespreken wat de gevolgen zijn voor mens en biodiversiteit, maar ik verwacht niet dat onmiddellijk een antwoord op alle vragen gegeven kan worden."

De schade wordt overigens minutieus in kaart gebracht. Het nieuwe milieuschadedecreet bepaalt dat de veroorzaker milieuschade moet vergoeden. Maar uiteraard moet eerst de aansprakelijkheid vaststaan.

"Neem zelf geen bodem- en waterstalen"

De bevoegde instanties voeren uit voorzorg controles aan het uit op bodem- en waterstalen. Ook groenten, fruit, eieren en melk uit tegen tuin wordt gecontroleerd. Dit gebeurt via georganiseerde en gestandaardiseerde metingen in Wetteren, Schellebelle en Serskamp. Na de eerste regenval zullen ook controles op regenwater uitgevoerd worden.

De Vlaamse Milieumaatschappij staat in voor de metingen van het putwater, OVAM voor metingen van bodemstalen en het Federaal Voedselagentschap voor de analyse van voedingswaren. Oproep aan de bewoners: het heeft geen zin om zelf stalen te verzamelen en aan te leveren. De bevoegde instanties zorgen voor een kwaliteitsvolle afname om alle vormen van contaminatie te vermijden.