Commissie gaat voedselfraude strenger aanpakken

De Europese Commissie wil voedselfraude strenger aanpakken. Door torenhoge boetes op te leggen hoopt de Commissie de fraudeurs te kunnen afschrikken. De maatregel komt er na het paardenvleesschandaal. De Commissie stelt nog een heel pak andere maatregelen ovor om de voedselketen te moderniseren, te vereenvoudigen en verstevigen.
AP2013

De Europese wetgeving rond de voedselketen omvat vandaag een 70-tal wetteksten. De Europese Commissie wil dat aantal terugbrengen tot een pakket van vijf, met maatregelen over dieren-, planten- en voedselgezondheid.

“Europa heeft vandaag de hoogste voedselveiligheidsnormen ter wereld, maar het recente paardenvleesschandaal toont aan dat er nog verbetering mogelijk is”, zegt Tonio Borg (foto links), Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming.

Begin dit jaar kwam aan het licht dat verschillende lasagnes uit supermarkten in plaats van rundvlees paardenvlees bevatten. “Die vleesfraude moeten we tegengaan, ook al was er geen gevaar voor de gezondheid. De consument moet weer vertrouwen krijgen in de Europese voedselindustrie”, aldus Borg.

Bedrijven die frauderen, zullen de economische schade zelf moeten compenseren. Daarnaast zullen officiële voedselcontroles ook onaangekondigd gebeuren.

Marktconcentratie op zadenmarkt?

Daarnaast omvat het voorstel van de Commissie onder andere ook maatregelen rond de productie en handel in zaden van planten en/of landbouwgewassen. Zaden moeten vandaag al verplicht geregistreerd worden, met uitzonderingen voor particuliere tuiniers en kleine bedrijven, maar die registratie zal volgens de Commissie simpeler verlopen.

Europarlementslid Bart Staes (Groen) vindt de uitzondering een goed idee, maar vreest dat het Commissievoorstel de machtsconcentratie in de zadenindustrie nog verder in de hand zal werken: “De markt wordt vandaag gedomineerd door 4 grote multinationals en dat leidt tot prijsstijgingen. We zullen dus een politieke strijd voeren om het Commissievoorstel bij te sturen”, aldus Staes.

Meest gelezen