Doden bij zware rellen in Bangladesh

Bij zware rellen in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh zijn minstens 24 doden gevallen na een betoging van extremistische moslims. Volgens andere bronnen is het dodental opgelopen tot 32.
AP2013

Volgens de politie waren er 200.000 mensen opgedaagd voor de betoging van de radicaal islamitische groep Hefajat-e-Islam. De manifestanten van de radicale groep hebben verschillende eisen: de doodstraf voor het beledigen van de islam, verplicht islamitisch onderwijs en de afschaffing van de gelijke behandeling van vrouwen en mannen in het overwegend door moslims bewoonde land.

Meer dan 10.000 politieagenten en soldaten vuurden rubberen kogels af en gebruikten granaten en traangas om de minstens 70.000 manifestanten in de administratieve buurt Motijheel uit elkaar te drijven. De moslims staken winkels en wagens in brand en vernielden onder meer banken en camera's.

Tientallen mensen werden opgepakt en de leider van de beweging Hefajat-e-Islam, die de manifestatie leidde, werd naar het vliegveld geëscorteerd en op het vliegtuig gezet naar de op een na grootste stad van Bangladesh, Chittagong.

Hefajat-e-Islam is een nieuwe beweging die de doodstraf eist voor godslasteraars en de maatschappelijke scheiding tussen mannen en vrouwen eist. De beweging komt voort uit de madrasa's of religieuze moslimscholen en kant zich tegen de secularisering van de maatschappij.

Bangladesh is overwegend een moslimland, maar er is ook een grote hindoe-minderheid van ongeveer 10%. Officieel is het land seculier, maar radicaal islamisme en gematigde islam komen er regelmatig in botsing.

AP2013