Echografie is primeur bij giraf in Bellewaerde

In Bellewaerde, het pretpark nabij Ieper, hebben onderzoekers van de Gentse universiteit voor het eerst een echografie kunnen nemen bij een giraf. En wat blijkt, giraf Ghonda is zwanger.
De borstkas van de babygiraf. Foto van de echografie onder: de vruchtvliezen.

Een echografie nemen bij een giraf is bijzonder moeilijk, omdat de dieren geen aanrakingen van mensen verdragen. "Pas na een doorgedreven training werd de giraf stapsgewijs vertrouwd gemaakt aan de aanrakingen en het inbrengen van de echografiesonde", zeggen Bellewaerde en de onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent in een persbericht. Dit weekend is het dan voor de eerste keer ooit gelukt om een echografie te nemen bij een giraf.

"Wanneer giraf Ghonda (foto onder) zal bevallen, is erg moeilijk te bepalen, omdat er weinig vergelijkbaar beeld- en ander referentiemateriaal bestaat van zwangere giraffen."

"Simone te zenuwachtig"

"Behalve Ghonda is ook de andere vrouwelijke giraf van Bellewaerde zwanger. Maar giraf Simone is veel zenuwachtiger en het is nog niet gelukt om bij haar een echografie uit te voeren." Toch wordt de training voortgezet, zodat het ook bij Simone moet lukken om een echografie uit te voeren.