Familie dodelijk slachtoffer Wetteren dient een klacht in

De familie van de 64-jarige man die in zijn huis is omgekomen na de treinramp bij Wetteren, dient een strafklacht in tegen onbekenden wegens onopzettelijke doding. De familie is woedend over het gebrek aan informatie en vindt dat de straat te laat geëvacueerd is. Gouverneur Briers heeft geprobeerd de gemoederen te bedaren.

De 64-jarige man was zaterdagvoormiddag nog gaan wandelen met zijn hond en belde met zijn dochter en schoonzoon. Hij zei dat hij zich misselijk voelde, maar ze dachten dat het wel zou voorbijgaan.

"In de namiddag werden we ongerust. Ik probeerde het crisiscentrum te bereiken, maar de lijn was continu bezet. En toen ik het nummer 101 belde, zeiden ze: "Hoezo, zijn jullie nog niet gecontacteerd?" Pas als we de media alarmeerden, schoot iedereen in gang", vertelt de schoonzoon in "Het journaal".

De schoonzoon heeft uiteindelijk zelf zijn schoonvader zien liggen aan de voordeur. "Ik ben razend. Ik slaap niet. Niemand heeft ons gecontacteerd, zelfs geen telefoontje. We hebben niemand gehoord van de gemeente, de provincie, Slachtofferhulp of Binnenlandse Zaken."

"Het water is door de rioleringen later naar de lager gelegen Scheldekaai gestroomd. Vlak voor de deur van zijn huis ligt een riooldeksel. Daar zijn de giftige dampen uit gekomen. Men heeft veel te laat ingegrepen, de straat is te laat geëvacueerd. Mij maak je niet wijs dat er geen fouten gebeurd zijn", vertelt de schoonzoon.

De familie heeft nu beslist een strafklacht in te dienen tegen onbekenden voor onopzettelijke doding.

"Ik roep op om geen foute informatie te verspreiden"

Gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen heeft zondagnamiddag getelefoneerd met de familie.

"Ik begrijp niet dat het kon gebeuren dat ze zo laat op de hoogte zijn gebracht. Ik heb hen daarom mijn verontschuldigingen aangeboden. En later op de middag heb ik hen nog eens teruggebeld met meer informatie over wanneer de autopsie zou plaatsvinden."

Volgens Briers hebben de nabestaanden hem gevraagd om in de media te zeggen dat ze bijzonder veel respect hebben voor het werk van het coördinatiecentrum en vooral van brandweer, politiemensen en civiele bescherming.

Hij spreekt ook tegen dat de familie niet benaderd is dor Slachtofferhulp. "De familie wordt al twee dagen begeleid door Slachtofferhulp", zegt Briers. "Ik leef mee met hen, maar ik roep iedereen ook op om geen foute informatie te verspreiden."