Farmasector heeft kritiek op zaak-Viktor

Leo Neels, topman van de koepel van farmaceutische bedrijven in ons land, kan zich niet vinden in de praktijken die het bedrijf Alexion heeft toegepast in verband met het jongetje Viktor.

Volgens Leo Neels (links) in De Standaard en De Morgen zijn er duidelijke regels over hoe farmabedrijven in ons land met patiënten moeten omgaan en zijn die nu wellicht overtreden. Hij vindt de praktijken van het bedrijf Alexion niet stroken met de deontologie van de koepel.

Neels wil Alexion, dat deel uitmaakt van Pharma.be, op het matje roepen. "We hebben nog nooit een lid geschorst, maar ik sluit zo'n sanctie niet uit", dreigde hij in De Standaard. Ten gronde spreekt Neels zich voorlopig nog niet uit.

Volgens Neels is de absolute prioriteit nu dat de terugbetaling voor de ouders van Viktor gerealiseerd wordt. In een persmededeling  stelt ook Pharma.be die prioriteit voorop, al is de toon wel iets voorzichtiger dan in het interview van Leo Neels met de kranten. Pharma.be zegt nu onderhandelingen te voeren met Volksgezondheid en legt daarbij de nadruk op twee aspecten: die van een betaalbare ziekteverzekering tegenover een betaalbare farmaceutische innovatie.

Het jongetje Viktor lijdt aan een zeldzame ziekte die behandeld wordt met Soliris, een geneesmiddel van Alexion, dat erg duur is. Vorige week vroegen de ouders van Viktor in de media dat Alexion en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) tot een akkoord zouden komen over de terugbetaling door de mutualiteit.

Nadien bleek dat de ouders daartoe waren aangezet door een pr-bedrijf dat banden heeft met Alexion, terwijl de ouders daar niet van op de hoogte waren.