Filmfestival Gent focust op American Independent Cinema

Het Filmfestival Gent focust tijdens zijn veertigste editie op "American Independent Cinema". De organisatie wil voortaan de kaarten van vernieuwing en Gentse verankering trekken en pakt ook uit met een nieuwe huisstijl, een nieuw logo en een nieuwe website. Het Filmfestival vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 19 oktober.
Anne De Geyter

"American Independent Cinema, ook wel afgekort Indie Cinema, is vaak creatiever en intelligenter dan de traditionele studioproductie, is meer geënt op ideeën dan op spektakel, meer op karaktertekening dan op oppervlakkige visuele sensaties", aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher (foto in tekst). "Het gaat kortom over films die ons iets vertellen over de wereld waarin we leven, die met een open en kritische geest naar de samenleving en de "American way of life" kijken en de controverse niet uit de weg gaan."

Duynslaegher wijst erop dat veel markante, belangrijke en beroemde regisseurs, ooit als "indie filmers" begonnen zijn, zelfs Martin Scorsese. In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster vindt van 11 oktober tot 26 januari overigens een spectaculaire overzichtstentoonstelling plaats over zijn carrière, zijn band met België en Gent en over Scorsese als filmfanaat met een encyclopedische kennis van het verleden. Het Brussels Philharmonic speelt op 17 oktober een concert "Martin Scorsese".

Het Filmfestival trekt de kaart van de Gentse verankering, onder meer in de keuze van bedrijven waarmee het samenwerkt. De festivalploeg wil verder nog meer inzetten op een constante aanwezigheid in het brede cultuurlandschap, met een uitbreiding van bestaande en ook nieuwe initiatieven om het festival naar heel Vlaanderen te brengen.

Lifetime Achievement Award voor Ortolani

Het vernieuwde Filmfestival Gent blijft een festival van film en filmmuziek. Tijdens de 13e World Soundtrack Awards, op 19 oktober, geeft Alexandre Desplat een concert en wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan de Italiaanse componist Riz Ortolani.

Ortolani werd in 1931 geboren in Pesaro. "Hij behoort, samen met Ennio Morricone en wijlen Carlo Rustichelli en Nino Rota, tot de groten van de Italiaanse filmmuziek uit de gouden jaren van de Italiaanse cinema", zegt Duynslaegher.

De nog altijd actieve Ortolani schreef intussen muziek voor 224 films. "Enkele songs uit zijn films werden wereldhits, vooral "More" (uit de pseudo-documentaire "Mondo cane") dat gecoverd werd door Frank Sinatra en The Supremes." Al stammen de beste titels uit zijn filmografie uit de jaren 60 en 70, toch ontleende onder meer Quentin Tarantino voor drie films Ortolani's muziek uit een spaghettiwestern. Na Giorgio Moroder en Pino Donaggio is Ortolani de derde Italiaanse componist op rij die de Lifetime Achievement Award in ontvangst komt nemen.