Hongaarse premier belooft aanpak van antisemitisme

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt dat hij geen antisemitisme zal tolereren in zijn land. Hij deed dat bij de opening van het Joodse Wereldcongres in Boedapest.
AP2013

Het Joodse Wereldcongres (WJC) had speciaal voor Boedapest gekozen als vergaderplaats, net om de opmars van het antisemitisme in Europa symbolisch aan te klagen.

In zijn toespraak tot de 600 aanwezigen gaf de rechtse Hongaarse premier Viktor Orbán toe dat het extremistische gedachtegoed in opmars is in zijn land en elders in Europa. Hij beloofde echter een nultolerantie te hanteren tegenover antisemitisme in Hongarije.

Orbán kreeg applaus, maar achteraf bleken nogal wat delegatieleden van het WJC niet erg onder de indruk. Ze betreurden het dat Orbán niet verder was ingegaan op recente racistische of anti-joodse aanvallen in zijn land. Ook heeft hij niets gezegd over de extreemrechtse partij Jobbik, nu de derde politieke beweging in Hongarije.

Eerder had Orbán al een jaarlijkse Holocaust-herdenking ingevoerd en de fascistische en geüniformeerde "Hongaarse Wacht" laten verbieden. Die "Hongaarse Wacht" had nauwe banden met Jobbik.

AP2008

Donkere schaduw over Hongarije

Premier Orbán ligt zwaar onder vuur omdat hij in Hongarije de democratische beginselen zou afzwakken met onder meer een nieuwe mediawet. Dat leverde hem de woede van de Europese Unie en de Verenigde Staten op.

Hongarije heeft al een geschiedenis van een fascistisch bewind voor en tijdens de oorlog en vervolgingen van Joden tijdens de Holocaust door de "Pijlkruisers", een eigen nazibeweging.

Het hedendaagse Hongarije wordt geconfronteerd met groeiend extremisme. Politiek is de extreemrechtse partij Jobbik uitgegroeid tot de derde partij van het land. Daarnaast zijn er ook steeds meer aanvallen op Joden, leden van de Roma-zigeuners en andere minderheden. 

Een parlementslid van Jobbik heeft onlangs gezegd dat "Joodse politici een gevaar vormen voor de nationale veiligheid" en dat de "organisatie van het Joodse Wereldcongres een provocatie was voor Hongarije".

"Joden zijn verantwoordelijk voor elkaar"

Het Joodse Wereldcongres werd in 1936 opgericht in Genève . Het is een internationale vertegenwoordiging van Joodse gemeenschappen uit de hele wereld. Het speelde een belangrijke politieke rol bij het verwerven van steun voor de stichting van de staat Israël in 1948. Ook houdt het WJC de herinnering aan de Holocaust in ere en komt het op voor een billijke vergoeding van de slachtoffers.

De slagzin van het WJC is een citaat uit de Talmoed: "Alle Joden zijn verantwoordelijk voor elkaar". Het WJC wil dan ook een bindmiddel en vertegenwoordiging bieden voor alle Joodse gemeenschappen ter wereld.