Hulp tegen radicalisering moslimjongeren

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) belooft de steden te helpen om de radicalisering van migrantenjongeren in te dijken. Dat heeft ze gezegd aan de burgemeesters Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen, Bart Somers (Open VLD) van Mechelen, Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde en plaatsvervangend burgemeester Antoine Schaefer (CD&V) van Maaseik.

Die steden hebben enkele honderdduizenden euro gevraagd voor preventieprojecten en Milquet heeft gezegd dat ze bereid is om extra geld uit te trekken. Bedoeling is om jongeren te informeren en te begeleiden zodat ze niet naar Syrië trekken om daar te gaan strijden.

Volgens Bart De Wever heeft Milquet gezegd dat zij een aantal dingen in overweging gaat nemen. Concreet heeft hij haar gevraagd om ambtenaren die vandaag al met de zaak bezig zijn, case-managers rond radicaliserende jongeren, de opdracht te geven de jongeren uit hun isolement te halen met concrete projecten.

Ook zal de politie radicale Facebook-pagina's en sites in het oog houden om te vermijden dat jongeren op die manier zouden radicaliseren.

De concrete maatregelen komen er best snel omdat de zomervakantie, net zoals de paasvakantie, volgens het onderwijs een periode van grote bezorgdheid is. Daarom willen de burgemeesters dat een aantal preventieve maatregelen absoluut nog voor de zomer genomen worden. Volgende week dinsdag zullen stadsambtenaren samenzitten met het kabinet-Milquet om concrete plannen uit te werken.