Italiaanse oud-premier Andreotti gestorven

In Italië is voormalig premier Giulio Andreotti op 94-jarige leeftijd overleden. Als boegbeeld van de toenmalige Democrazia Cristiana leidde hij zeven keer een regering. Andreotti kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen.

Andreotti werd op 14 januari 1919 in Rome geboren. Nadat hij in 1941 een diploma in de rechten had behaald, begon hij aan een steile klim binnen de Democrazia Cristiana. In 1946 maakte hij zijn intrede in het parlement om dit pas bij zijn dood te verlaten.

Andreotti stond bekend als een politicus die van pragmatisme een deugd maakte, al vonden zijn tegenstanders dat die houding aan cynisme grensde. Andreotti nam dan ook aan gevarieerde soorten regeringen deel, tot en met vijf coalitiepartners.

Als christendemocratisch boegbeeld zat hij in totaal in 33 regeringen, waarvan zeven keer als premier. Dat laatste was in de periodes 1972-1973, 1976-1979 en 1989-1992. Hij is de recordhouder van de kortst levende Italiaanse regering: negen dagen in 1972. Daarnaast was hij onder andere acht keer minister van Defensie, vijf keer minister van Buitenlandse Zaken, twee keer van Financiën en Begroting en één keer van Binnenlandse Zaken.

In 1991 werd Andreotti tot senator voor het leven benoemd. Vermoede banden met de maffia brachten hem twee keer in aanraking met het gerecht, waaronder voor moord op een journalist, maar in beide gevallen ging  hij vrij. Tijdens de ontvoering van ex-premier Aldo Moro weigerde Andreotti alle onderhandelingen met de Rode Brigades. Dat werd hem niet overal in dank afgenomen.

Andreotti was het prototype van de Italiaanse politicus uit de jaren 70 en 80. "Hij neemt veel geheimen mee in zijn graf", zegt journalist Riccardo Barenghi van La Stampa. "Andreotti was zowel in goede als in slechte zaken, maar toch vooral in slechte, een protagonist van ons politieke leven."