Kapucijnen verzetten zich tegen verkoop kunstwerken

De paters kapucijnen en de gemeenteraad van Edingen in Henegouwen verzetten zich tegen de verkoop van twee kunstwerken. Die vindt vandaag plaats in het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen. Het gaat om werken van Vlaamse primitieven die in het klooster van de kapucijnen in Edingen hingen.

De paters verkochten het klooster in 1997 aan een privé-investeerder. "De nieuwe eigenaar is het erfgoed uit het klooster aan het verkopen. Dat doet ons pijn", aldus de burgemeester van Edingen, Olivier Saint-Amand. Volgens de gemeente Edingen en de paters heeft hij het recht niet om de werken uit het klooster weg te halen en te verkopen. Eén van de schilderijen is een triptiek van Jan De Beer en is zo'n 100.000 euro waard.

"De bewoners van Edingen zijn erg gehecht aan dit erfgoed", zegt de burgemeester, die zich achter de kapucijnen schaart. "Jammer genoeg kunnen we weinig meer doen dan de publieke opinie alarmeren."

Het klooster, dat in de 17e eeuw gebouw werd, bevat verscheidene doeken van Vlaamse primitieven uit de 15e en 16e eeuw en andere waardevolle kunstwerken. Er is ook een uitzonderlijke bibliotheek die tijdens de Franse Revolutie van vernieling gevrijwaard bleef. In de ondergrondse verdieping bevindt zich de crypte van de adellijke familie van Arenberg.