Libris voor Peeters of nog eens prijs voor De Jong?

Vanavond wordt in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt van de Libris Literatuurprijs. Elvis Peeters is de enige Vlaming op de shortlist van de prestigieuze literatuurprijs. Arnon Grunberg kan de onderscheiding al voor de tweede keer in de wacht slepen. Oek de Jong, die afgelopen weekend de Gouden Boekenuil won, kan de Libris Literatuurprijs winnen. Deredactie.be stelt de genomineerde boeken en hun schrijvers aan u voor.

"Dorst" - Esther Gerritsen

De Nederlandse toneel- en romanschrijfster Esther Gerritsen is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs met "Dorst". Daarin zoomt de auteur in op de relatie tussen Elisabeth en haar 23-jarige dochter Coco. Wanneer Elisabeth haar dochter vertelt dat ze kanker heeft, neemt Coco de impulsieve beslissing om bij haar in te trekken. Wat volgt, is een beschrijving van een haperende moeder-dochterrelatie.

"Inhoudelijk én stijlsgewijs draagt "Dorst" de stempel van Gerritsen", aldus Cobra-recensente Annick Vandorpe. "Hoe paradoxaal en complex haar personages zijn, zo helder en eenvoudig is haar taal. Het lukt haar de lezer voortdurend te verrassen, tot aan de slotscène toe, waarin blijkt dat Coco dichter bij haar moeder staat dan ze zelf had kunnen vermoeden."

Esther Gerritsen (41) werd in 2011 al eens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs met haar roman "Superduif". Ze won eerder onder meer al het Charlotte Köhler Stipendium voor toneel en de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor haar gehele oeuvre.

"De man zonder ziekte" - Arnon Grunberg

Arnon Grunberg maakt kans op de Libris Literatuurprijs met zijn roman "De man zonder ziekte". Daarin reist een jonge Zwitserse architect met Indiase roots af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. De man komt er in een regelrechte hel terecht maar desondanks blijft hij geloven in de kracht en schoonheid van de architectuur.

"Arnon Grunberg gebruikt in “De man zonder ziekte de actualiteit om zijn gelijkmoedig cynische blik op deze wereld te laten vallen. Ook een lichamelijk en geestelijk gezond mens als Sam Ambani ontsnapt daar niet aan", schrijft Cobra-recensent Johan De Haes.

De Nederlander Arnon Grunberg (42) is een echt prijsbeest. Hij won de Libris Literatuurprijs al eens in 2007 met "Tirza". Voor die roman werd hij ook bekroond met de Gouden Uil, net als voor "De mensheid zij geprezen - Lof der zotheid" (2002). Grunberg sleepte ook al twee keer de AKO Literatuurprijs in de wacht, voor "Fantoompijn" (2000) en "De asielzoeker" (2004).

"Pier en oceaan" - Oek de Jong

Oek de Jong (60) staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs met zijn roman "Pier en oceaan". Hoofdpersoon in het boek is Abel Roorda, een Friese jongen die naar Zeeland verhuist, daar zijn pubertijd doormaakt, de seksualiteit ontdekt en als het ware ontgroend wordt.

"Het psychologische realisme van Oek de Jong is van een peilende en zoekende soort, met een alerte aandacht voor zintuiglijke waarnemingen en sfeer. De tijd is in "Pier en oceaan" niet alleen een scherp getekend decor maar maakt deel uit van het ontluikende bewustzijn van een jongeman", aldus Johan De Haes. "Pier en oceaan" won afgelopen weekend de Gouden Boekenuil.

Oek de Jong werd in 1980 al eens bekroond met de F. Bordewijk Prijs voor zijn doorbraakroman "Opwaaiende zomerjurken". Met het boek "Een man die in de toekomst springt", won hij in 1998 ook de Busken Huetprijs. "Hokwerda's kind" (2002) werd dan weer genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs als de Gouden Uil.

"Dinsdag" - Elvis Peeters

De enige Vlaming die kans maakt op de Libris Literatuurprijs, is Elvis Peeters. In zijn genomineerde roman "Dinsdag" beschrijft de auteur slechts één dag uit het leven van een bejaarde man die zich langzaam uit het leven terugtrekt. Hij wacht op de sociale werkster die hem wellicht zal aanporren om naar een rusthuis te verhuizen.

"Elvis Peeters tekent een man die ontdaan is van humanistische pretenties of idealen", schrijft Johan De Haes. "In "Dinsdag" loopt een eigenzinnige Vlaamse cowboy rond, maar zonder praatjes en zonder uitvluchten voor zijn zelfbehoud en levensdrang."

Elvis Peeters (58), pseudoniem van Jos Verlooy, schreef "Dinsdag" samen met zijn partner Nicole Van Bael. Peeters' tweede roman "De ontelbaren" haalde in 2006 de shortlist van de Libris Literatuurprijs en de longlist van de Gouden Uil. "Dinsdag" was vorig jaar ook al genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

"Euforie" - Christiaan Weijts

De 37-jarige Christiaan Weijts is de enige auteur in het lijstje die voor het eerst genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs. Zijn roman "Euforie" vertelt het verhaal van Johannes Vermeer, een architect, die toevallig betrokken raakt bij de reddingsactie na een terroristische aanslag in Den Haag. Daarna besluit hij mee te doen aan een wedstrijd om het getroffen gebied opnieuw in te richten.

"Christiaan Weijts blijft al sinds zijn debuut, zij het steeds minder uitbundig, worstelen en flirten met het contrast tussen hoog en laag, in ideeën maar ook in de taal. Het is die oude tweestrijd, zoals bij de bewonderde Flaubert, tussen romantiek en werkelijkheid", schrijft Cobra-recensent Johan De Haes over "Euforie".

Christiaan Weijts debuteerde in 2006 met de roman "Art. 285b", die hem een nominatie voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil opleverde. Ook Weijts' tweede roman "Via Cappello 23" stond op de shortlist van de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, en werd bekroond met de Gerard Walschapprijs.

"Dit zijn de namen" - Tommy Wieringa

De Nederlander Tommy Wieringa sluit het rijtje van de genomineerden af. Twee verhalen worden met elkaar verweven in "Dit zijn de namen". Het ene verhaal vertelt de vreselijke lotgevallen van een groep illegale zwervers die door gewetenloze smokkelaars de eindeloze prairie van wat op Oekraïne lijkt, worden opgestuurd. In het andere verhaal wil een matig corrupte Oost-Europese politie-officier zich bekeren tot het Jodendom.

Recensent Johan De Haes is alvast lovend over de nieuwe roman van Wieringa. "Met "Dit zijn de namen" schreef Tommy Wieringa een roman van wereldklasse die leest als een moderne parabel", klinkt het. "Tommy Wieringa zet hiermee een nieuwe stap in een oeuvre dat in zijn thematiek en vormgeving internationale allure heeft gekregen."

Tommy Wieringa (45) brak in 2005 door bij het grote publiek met zijn ontwikkelingsroman "Joe Speedboot". Daarvoor ontving hij onder meer de F. Bordewijk Prijs. Het boek werd ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs.

Vanavond weten we wie de prestigieuze Libris Literatuurprijs wint en de cheque van 50.000 euro mee naar huis mag nemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van "Nieuwsuur" vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. Vorig jaar was de eer weggelegd voor A.F.Th. van der Heijden met zijn roman "Tonio".