Onderzoekster ontdekt nieuwe oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Een onderzoekster van de UHasselt heeft een nieuwe oorzaak van zwangerschapsvergiftiging ontdekt. Jaarlijks krijgt zo'n 3 tot 5 procent van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, ermee te maken en dat leidt tot heel wat vroeggeboortes.

Jaarlijks krijgen zo'n 2.000 Vlaamse vrouwen te maken met zwangerschapsvergiftiging. En dat leidt tot heel wat vroeggeboortes, want als de bloeddruk van de vrouw niet naar beneden gehaald kan worden, dan moet de bevalling worden ingeleid. Veel baby's overleven de ziekte niet en in sommige gevallen overlijdt ook de moeder.

Over de precieze oorzaken van zwangerschapsvergiftiging is op dit ogenblik nog weinig bekend. "De huidige literatuur kijkt vooral naar het hart en de slagaders, maar de aders werden tot nu toe altijd over het hoofd gezien", zegt onderzoekster Kathleen Tomsin op Radio 2 Limburg. Het is net bij die aders dat de doorbraak van het doctoraat van Tomsin zit.

De volgende stap is nu om de resultaten van het onderzoek om te zetten in behandelingen. "Nu zoeken we naar andere manieren om zwangere vrouwen te behandelen aan de hand van therapieën die al gebruikt worden in bijvoorbeeld de cardiologie."

Meest gelezen