Schaarste melkpoeder in Nederland door grote Chinese vraag

Door een sterke vraag vanuit China zitten sommige winkels in Nederland zonder babymelkpoeder, vooral in de grote Nederlandse steden in de Randstad. In het noorden en het oosten van Nederland is er vooralsnog geen sprake van een tekort. Dat heeft een woordvoerster van marktleider Nutricia Nederland maandag gezegd.

"De vraag uit China is extreem gestegen, daarom kijken Nederlandse ouders nu soms tegen legen schappen aan", aldus de woordvoerster van Nutricia. Dat het probleem vooral in de Randstad speelt, komt mogelijk omdat daar relatief veel Chinezen wonen.

Wereldwijd hebben volgens de woordvoerster behalve Nederland vooral Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland last van de hamsterwoede van de Chinezen. "In België bijvoorbeeld speelt het probleem nog niet. Dat komt misschien doordat de verkoop van babymelkproducten daar via de apotheek gaat."

De Nederlandse supermarkten en producenten van melkpoeder voeren spoedoverleg over hoe het probleem het best kan worden aangepakt. Volgens een bedrijfsleider van een grote supermarkt uit de Randstad is een van de oplossingen die besproken zal worden, om het melkpoeder via de Belgische route, dus via de apotheek, te verkopen.

Hij wil niet dat het probleem blijft aanslepen. "Chinezen staan hier soms voor de deur te wachten tot de voorraden opnieuw worden aangevuld. Maar het zijn niet alleen Chinezen, ook jongeren hebben de handel in melkpoeder ontdekt. Ze kopen het in de supermarkt en verkopen het met flinke winst op eBay", aldus de bedrijfsleider.