Toch ongunstige metingen bij terugkeer in Wetteren

De gecontroleerde terugkeer van de geëvacueerde mensen in Wetteren loopt vertraging op. In een aantal huizen zijn opnieuw ongunstige meetresultaten vastgesteld. De eerste geëvacueerde bewoners zijn intussen wel kunnen terugkeren naar hun huis. Dat heeft de provincie Oost-Vlaanderen gemeld. Intussen is het niet langer nodig dat inwoners uit de ruime omgeving van de treinramp ramen en deuren gesloten houden.

In enkele woningen in de Scheldedreef, Scheldekaai en de Aard waren de resultaten van de metingen niet goed. Voor de veiligheid zullen de bewoners van deze huizen vannacht niet mogen terugkeren naar hun woningen. Zij kunnen indien gewenst een beroep doen op nachtopvang. Het zou gaan om zo'n 150 mensen die eerst te horen hadden gekregen dat ze terug zouden kunnen, maar dat is dus later herroepen. De inwoners die intussen in dezelfde straten teruggekeerd zijn naar hun woning, mogen daar blijven. In hun woning waren de resultaten namelijk goed en voor hen is er dus geen risico.

Door de ongunstige controlemetingen verloopt de terugkeer trager dan verwacht. De bewoners die nog verzameld stonden aan Christus Koning, zullen ook deze nacht niet in hun woning kunnen doorbrengen. De mensen die vanuit Christus Koning verdeeld zijn over verschillende verdeelpunten, zullen de autoriteiten proberen vanavond nog naar huis te begeleiden. Maar hangt natuurlijk ook af van de metingen in hun respectievelijke woningen. Zo'n 100 van de 500 geëvacueerde bewoners zijn intussen terug.

De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers had gehoopt dat de eerste bewoners vanaf 9 uur vanmorgen uit de geëvacueerde zone naar huis konden terugkeren, maar de geëvacueerden moesten nog wat geduld hebben. De terugkeeroperatie werd pas vanmiddag opgestart.

"Voor de bewoners terug binnen mogen, vindt een grondige controlemeting plaats in de woning", legt Bea Hageman van de persdienst van de provincie uit.

Eerst werden de bewoners die in de school Mariagaard werden opgevangen, weer naar huis gebracht. Intussen is ook de begeleide terugkeer gestart van mensen die bij familie of vrienden waren ondergebracht. Die mensen verzamelden zich aan de Christus Koning-kerk.

De bewoners die terug naar huis mogen, krijgen de raad alles goed schoon te maken en het voedsel dat ze nog in huis hadden weg te gooien. "Alles wat potentieel besmet is, moet worden weggegooid", zegt Jean-Paul Decorte (N-VA), huisarts en schepen van Burgerzaken. "Alles wat heel grondig verpakt is geweest, kan als het genoeg wordt gespoeld: voedsel uit de diepvries of in plastic zakken."

Momenteel voeren de bevoegde instanties volop controles uit op putwater en bodemkwaliteit, maar ook op groenten en fruit uit eigen tuin, eieren en melk.

Achtertuintjes

Zo'n vijftig mensen zullen nog dagenlang niet naar huis mogen, omdat hun achtertuin grenst aan de spoorweg. Dat is gezegd op een persconferentie.

Het gaat om 47 mensen uit 17 woningen. Zij hebben enkel persoonlijke spullen mogen ophalen uit hun huizen en zijn daarna opnieuw moeten vertrekken.

Enkele scholen blijven gesloten

Om mobiliteits- en veiligheidsredenen hebben enkele scholen vandaag de deuren gesloten gehouden. Het gaat om de secundaire school Sint-Gertrudiscollege, de basisschool, secundair en kinderopvang van het Sint-Jozefsinstituut, de campus Kompas aan Noordlaan en de kleuterschool 't Kleuterboompje. Ook morgen zullen zij nog dicht blijven.

Op eigen initiatief sloten ook campus Kompas, inclusief 't Klimopje en de basisschool Sint-Gertrudiscollege. Ook kinderopvang 't Trudeken is gesloten. De gemeente Wetteren vraagt om het centrum morgen te vermijden, omdat de spoorwegovergang daar dicht blijft. Alleen bussen van De Lijn en fietsers mogen door.

Ook fietsen en wandelen langs de Scheldedijk tussen Wetteren en Schellebelle blijft verboden. Het gaat om een voorzorgsmaatregel nadat de Civiele Bescherming gecontroleerd vervuild bluswater had geloosd in de rivier. Uit voorzichtigheid raden de autoriteiten ook af om te vissen op de Schelde, tussen Melle en Dendermonde. Ook andere wateractiviteiten zijn verboden.

De provincie raadt inwoners bovendien af putwater te gebruiken en groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Voor het leidingwater is er geen probleem. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten, luidt het.

Gewonden kunnen nog niet allemaal naar huis

Na de treinramp zijn tientallen mensen onwel geworden. In totaal zouden de voorbije dagen 102 mensen naar het ziekenhuis gebracht of gegaan zijn. Twee mensen verblijven nog op de afdeling intensieve zorg, maar volgens gouverneur Briers zouden ze aan de beterhand zijn.

De meeste andere patiënten hebben intussen het ziekenhuis weer verlaten. Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet volledig vast. Het lichaam van de 64-jarige man werd zondag uit het huis gehaald.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de man zwaar geïntoxiceerd was door de giftige dampen, aldus gouverneur Jan Briers. Vandaag heeft in het ziekenhuis van Antwerpen een tweede autopsie plaatsgevonden.