Tommy Wieringa wint Libris Literatuurprijs

De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa (45) heeft met zijn roman "Dit zijn de namen" de Libris Literatuurprijs gewonnen. "Tot nu toe waren alle vergissingen in mijn nadeel, nu is ze in mijn voordeel" was zijn eerste reactie toen hij de prijs in ontvangst nam.

Wieringa was immers al vaker genomineerd voor grote prijzen, maar greep er meestal net naast. Hij bedankte zijn vrouw "zonder wie dit alles niet mogelijk was geweest", zijn redacteur, zijn uitgever en zijn dochters, aan wie hij het boek heeft opgedragen.

Het wachten op de bekendmaking van de prijs (tijdens een twee uur durend diner) noemde hij "de langdurigste executie die een mens zich kan indenken". Wieringa citeerde in zijn dankwoord een soetra uit de "Bhagavad gita" (een episch gedicht dat een grote rol speelt in het hindoeïsme, nvdr) waar hij hoop uit geput had. "Gij hebt het recht te werken, maar slechts omwille van het werk. Gij hebt geen recht op de vruchten van het werk. De zucht naar de vruchten van het werk moet nooit uw motief tot werken zijn. (...) Verricht iedere daad met uw hart gevestigd op de opperste heer. Verzaak de gehechtheid aan de vruchten. Wees gelijkmatig in voor- en tegenspoed."

In een gesprek in "Nieuwsuur" op Nederland 2 omschreef hij zijn gevoel als "gelukzalig". Over zijn roman zei hij: "Ik heb geen boodschap. Ik heb alleen een vraag. Wat is de kiem van een religie? 96% van de mensheid gelooft in een opperwezen. Dat is iets ongelofelijks. Naar de oorsprong daarvan wilde ik op zoek. Daarnaast heb ik een enorm gevoel van bewondering en mededogen voor mensen die hier iets nieuws willen beginnen."

Op de vraag of hij nu een duik in de Amstel zou nemen, antwoordde hij: "Ik ben bang dat ik dat beloofd heb, om 12 uur vannacht..."

"Stilistische bravoure en originele beeldenpracht"

"Dit zijn de namen" gaat over twee thema's: godsdienst en migratie. Twee verhalen zijn in het boek met elkaar verweven. Het ene verhaal vertelt de vreselijke lotgevallen van een groep illegale zwervers die door gewetenloze smokkelaars de eindeloze prairie van wat op Oekraïne lijkt, worden opgestuurd. In het andere verhaal wil een matig corrupte Oost-Europese politie-officier zich bekeren tot het Jodendom.

"Het is moeilijk te zeggen waarom "Dit zijn de namen" het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", klinkt het in het juryverslag.

De Libris Literatuurprijs is 50.000 euro waard. Vorig jaar ging de prijs naar "Tonio" van A.F.Th. van der Heijden. Tommy Wieringa brak in 2005 bij het grote publiek door met "Joe Speedboot". Zaterdag won hij nog de Prijs van de Lezersjury tijdens de uitreiking van de Gouden Boekenuil.