93-jarige bewaker van Auschwitz gearresteerd in Duitsland

Een voormalige 93-jarige bewaker van het concentratiekamp in Auschwitz is in Duitsland aangehouden. Dat meldt het parket van Stuttgart.

"De gerechtelijke politie van Baden-Württemberg heeft een 93-jarige voormalige bewaker van het concentratiekamp in Auschwitz aangehouden in zijn woonst. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord", meldt het parket in een persbericht.

Hoewel officieel zijn identiteit niet werd meegedeeld, gaat het volgens de Duitse media zo goed als zeker om Hans Lipschis. In het rapport van 2013 zette het Simon Wiesenthalcentrum, dat voormalige nazi's opspoort, Lipschis nog op de vierde plaats van meest gezochte criminelen.

Chicago

De man, die werd geboren in Litouwen, maar genaturaliseerd werd door het naziregime, zou volgens het centrum tussen 1941 en 1945 hebben "deelgenomen aan massamoorden en aan de vervolging van onschuldige burgers, voornamelijk joden".

In 1956 vestigde Lipschis zich in de Verenigde Staten. Hij leefde er in Chicago tot zijn uitwijzing naar Duitsland in 1983.