"De Correspondent gaat ergens in september de lucht in"

"De Correspondent gaat ergens in september de lucht in." Dat heeft Rob Wijnberg, de voormalige hoofdredacteur van de Nederlandse krant nrc.next, gezegd in "Reyers laat". Er hebben op dit moment al 19.137 leden 60 euro betaald om de onafhankelijke onlinekrant een jaar lang te kunnen lezen.

Het aanvankelijke doel was om via crowdfunding aan 15.000 abonnees te geraken. Dat bleek geen probleem. "We kunnen starten", zegt Wijnberg. "We zijn nu vrij van geleend geld en hebben het vertrouwen gekregen om onze eigen agenda te volgen. Ergens tussen 1 en 30 september gaat De Correspondent de lucht in."

Wijnberg wil met "uitgesproken correspondenten" het nieuws met zijn project van context voorzien, "meer tijd en ruimte geven aan onderzoek en alternatieve vormen van journalistiek", staat er op zijn website. In "Reyers laat" citeerde hij journalist Joris Luyendijk, die hem ook adviseert voor zijn project: "Nieuws is altijd wat vandaag gebeurt, nooit wat er elke dag gebeurt. Dat wil zeggen dat je aan het eind van de dag precies weet hoe de wereld niet werkt."

"Op De Correspondent wil ik dat journalisten hun verbazing en fascinatie wel laten zien. Ze moeten niet opiniëren, maar ze moeten een brug slaan tussen de afstand die nieuws creëert tussen mij en de wereld." Onder anderen Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius en Arnon Grunberg zijn bij het project betrokken.

Hoewel Wijnberg benadrukt dat er heel veel goede journalistiek is, geeft hij aan dat de journalist door de commerciële druk en de snelheid waarmee het nieuws gebracht moet worden  vaak "de gevangene van een agenda wordt zonder nog te weten waarom".

"Het idee wordt meer en meer dat nieuws datgene is waar de meeste media over praten", zegt hij. "Er zit een soort kopieergedrag in de massamedia tegenwoordig. Als je dat niet doet, dan praat je eigenlijk niet mee."