"Ik heb liever dat ze zeggen: blijf hier een week weg"

Het ongenoegen bij de inwoners van Wetteren groeit. Dat werd duidelijk op de persconferentie van de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers vanmiddag. De sfeer was gespannen. Sommige inwoners zijn niet te spreken over de communicatie die ter plaatse gebeurt. Veel ongeruste mensen stappen naar hun huisarts.

"Ik heb liever dat ze ons gewoon zeggen: blijf hier een week weg, dan dat ze mensen vlug naar huis laten komen om dan de dag erna terug te zeggen: je hebt vannacht misschien in een gifgas geslapen", zegt Soltanmanesh Sharogh uit Wetteren. "We willen duidelijkheid en veiligheid als we terug naar huis komen."

Briers stelt dat het kan zijn dat de communicatie soms verwarrend overkomt. "We brengen de boodschap op basis van de informatie die we op het moment zelf hebben. We zijn van mening dat we zoveel mogelijk moeten communiceren, de bevolking heeft daar recht op."

Naast het ongenoegen zijn de Wetteraars vooral ook ongerust. "Dat wordt waarschijnlijk verhuizen. We zullen daar niet kunnen blijven, denk ik. Zaterdag hadden we tranende ogen en keelpijn. Gisteren kwamen we thuis en in vijf minuten tijd hadden we opnieuw die symptomen", zegt een inwoner.

"De schrik zit erin. We gaan maanden wakker liggen uit schrik weer wakker gebeld te worden. Hoelang gaat het ook duren dat alles opgeruimd is", vraagt een andere inwoner zich af.

Druk bij de huisartsen

Veel ongeruste mensen gaan langs bij hun huisarts om een bloed -en urinetest te laten uitvoeren. Het vrijgekomen gas kan namelijk longkanker veroorzaken en dus willen mensen weten of ze er iets aan hebben overgehouden.

"Er zijn enorm veel telefoons van ongeruste mensen", bevestigt dokter Ann Galmaart, "van binnen de risicozone, maar ook van ver buiten de risicozone. We zijn die mensen nu aan het oplijsten die geprikt willen worden en we gaan die vanavond en morgenavond allemaal proberen te prikken."

De doktersbezoeken en testen in Wetteren zijn tijdelijk gratis.