"Minnelijke schikking kan niet ons systeem blijven"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) wil op termijn af van minnelijke schikkingen in grote fraudezaken. Hij zei dat in "Vandaag" op Radio 1 naar aanleiding van de deal met Omega Diamonds, de grootste schikking in de Belgische geschiedenis.

Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai. De diamantreus betaalt nu 160 miljoen euro en ontsnapt daarmee aan gerechtelijke vervolging. Dat gebeurt via het systeem van de verruimde minnelijke schikking, ook wel de "afkoopwet" genoemd, waarbij het parket op ieder moment in de zaak een minnelijke schikking kan voorstellen.

De bedoeling van de wet is vermijden dat grote fraudezaken verzanden in jarenlange procedureslagen. Maar het gevolg is dat de fraudeurs volgens sommigen nu al te makkelijk van een mogelijke veroordeling afraken. Staatssecretaris Crombez zegt dan ook dat hij "niet blij kan zijn" met de deal met Omega Diamonds, maar hij vindt het wel een goede zaak dat er tenminste een regeling is.

"We hebben een verleden in België waarbij de grote fraudeurs ellenlang voor justitie werden gevoerd en er uiteindelijk niets van kwam. Hier betaalt een zeer grote fraudeur de juiste belastingen die ontdoken zijn én een boete van meer dan 10 procent. Dat is wel degelijk belangrijk", aldus Crombez in "Vandaag".

Op termijn moeten er wel veranderingen komen, benadrukt de staatssecretaris. "Wat ik wil, is dat die minnelijke schikking ooit en liefst zo snel mogelijk verdwijnt. Maar daarvoor moet ik wel tegen de mensen kunnen zeggen: het gerecht gaat die grote zaken aanpakken zoals het moet. Maar daarin hebben we een slechte historie."

"Ik heb de minnelijke schikking nog nooit verdedigd. Ik hoop dat de rechtbanken zo snel mogelijk zelf snel en hard de grote fraudes kunnen aanpakken. Dit kan niet ons systeem blijven", besluit Crombez.