Belgische Proba-V satelliet nu toch gelanceerd

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is vannacht de Belgische satelliet Proba-V gelanceerd. Het tuig wordt in een baan om de aarde gebracht door de Europese Vega-raket. De gegevens die de satelliet zal verzamelen zullen onder meer gebruikt worden om de gevolgen van de klimaatverandering beter in te schatten.

De Proba-V is de derde satelliet van de PROBA (Project for On-Board Autonomy) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De satelliet werd net als zijn twee voorgangers ontwikkeld door het bedrijf QinetiQ Space in Kruibeke. Ook de meeste instrumenten aan boord zijn van Belgische makelij, zowel Vlaamse als Waalse.

De satelliet moet het weer, de waterhuishouding, de woestijnvorming en de bebossing op aarde in kaart brengen. Met de gegevens zal het ook mogelijk zijn de gevolgen van de klimaatverandering beter in te schatten

Oorspronkelijk was de lancering gepland voor zaterdagmorgen, maar de operatie werd op het laatste moment nog afgeblazen omdat er te veel wind was.