De Clerck ongerust over naaktfouilleringen in gevangenis

Oud-minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) is ongerust over de plannen van zijn opvolgster Annemie Turtelboom (Open VLD) om gevangenissen de mogelijkheid te geven systematisch naaktfouilleringen uit te voeren op gedetineerden die in contact kwamen met de buitenwereld.

Het wetsontwerp van Turtelboom bepaalt dat "elke gedetineerde" die in contact kwam met de buitenwereld of voor het eerst de gevangenis betreedt voortaan gefouilleerd zal worden "op het lichaam". Dat betekent naakt. Verboden voorwerpen, zoals drugs, kunnen niet gedetecteerd worden via het metaalportiek of bij onderzoek aan de kledij, luidt de argumentatie.

"Ik ben bang van wat men hier doet", waarschuwt De Clerck. Naaktfouilleringen zijn erg ingrijpend en vernederend. De gevangenen worden niet alleen letterlijk in hun blootje gezet, ook hun lichaamsholtes kunnen onderzocht worden. Volgens de CD&V'er ontbreekt het de tekst ook aan nuance en zal ze moeilijk uit te voeren zijn.

"Het is gevaarlijk om daar iets banaals van te maken", verzet ook Ecolo-Kamerlid Fouad Lahssaini zich. "Zo'n fouillering betrekt bewakers en gevangenen op een erg intieme manier." Bovendien is het nog maar de vraag of naaktfouilleringen het drugsgebruik zullen tegengaan, zegt De Clerck nog.

Turtelboom is echter niet van plan in te binden. Systematische naaktfouilleringen zijn volgens haar noodzakelijk wanneer er contact was met de buitenwereld. "Er is geen valabel alternatief", klonk het. "We hebben gemerkt dat mensen die niet gefouilleerd worden onder druk gezet worden door hun medegevangenen." Ze verzekerde dat de fouilleringen de waardigheid van de gedetineerden zullen respecteren.

Volgende week krijgt het ontwerp normaal gezien groen licht van de commissie.