Gentse rechter spreekt recht in ander arrondissement

Een Gentse rechter gaat vandaag een dagje aan de slag in Oudenaarde. Dat is uitzonderlijk, want normaal mogen rechters alleen recht spreken in het gebied waar ze benoemd zijn.

De Gentse rechter Jan Van den Berghe werkt vandaag in Oudenaarde. Hij zal er milieumisdrijven beoordelen, een materie waarin weinig rechters in Oudenaarde gespecialiseerd zijn.

Dat een rechter recht spreekt in een ander arrondissement is een primeur voor ons land, want normaal mogen rechters alleen recht spreken in het gebied waar ze benoemd zijn.

De provincie Oost-Vlaanderen loopt hiermee vooruit op de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen. "We gaan naar een schaalvergroting, dit is dus eigenlijk een goede oefening om te zien hoe dat zal werken", vertelt Van den Berghe aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"De rechtbank Gent of de rechtbank Oudenaarde zal niet meer bestaan. Het zal één grote rechtbank op het niveau van een provincie worden", aldus Van den Berghe. "Dit zal ons toelaten om gespecialiseerder te werken. We anticiperen hier alvast op om te zien of er knelpunten zijn."