Gerecht sluit grootste deal ooit met fraudeur

Het Antwerpse parket en de Bijzondere Belastinginspectie hebben in de zaak-Omega Diamonds de grootste schikking uit de Belgische geschiedenis getroffen. De Antwerpse diamantreus betaalt in totaal 160 miljoen euro om te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. Dat staat in De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad.

Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai. Het totale fraudebedrag in het onderzoek zou oplopen tot iets meer dan 2 miljard euro.

Volgens de kranten is overeengekomen dat Omega Diamonds 150 miljoen euro zal betalen aan de fiscus en nog eens 10 miljoen euro aan het parket. "Een belangrijke meevaller voor de federale begroting", luidt het.

De voorbije jaren werden in totaal tien bedrijven of natuurlijke personen in verdenking gesteld. Door de schikking zal geen van hen vervolgd worden wegens financiële fraude.

Los van de deal blijft een partij diamanten van Omega Diamonds ter waarde van 47 miljoen euro in beslag genomen op vraag van de douane. Zij beslist autonoom of ze Omega Diamonds nog wil dagvaarden voor de rechtbank wegens inbreuken op de douanewetgeving.

Klokkenluider

Volgens De Tijd bracht een klokkenluider in 2006 de fraudezaak aan het licht. Toen hij bij Omega Diamonds werd ontslagen, hing hij de vuile was van het bedrijf buiten.

Hij trok meteen naar de Amerikaanse ambassade in ons land. Daar deed hij zijn verhaal bij vertegenwoordigers van de FBI en de CIA. En zo kwam ook het Antwerpse gerecht alles op het spoor.

Omega Diamonds was al sinds 1994 actief in de Antwerpse Pelikaanstraat. Door de zwarte inkomsten werden de toplui steenrijk. Een van hen kocht een van de duurste appartementen in Monaco.

De 150 miljoen euro die Omega Diamonds aan de fiscus betaalt, is dus de grootste fraudedeal ooit. Eerder betaalden Massive 82 miljoen en Henco 100 miljoen euro aan de Antwerpse fiscus om aan vervolging te ontkomen, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.