Haven van Brussel krijgt komende vijf jaar 86 miljoen

Het havenbestuur en minister Brigitte Grouwels (CD&V) hebben het nieuwe beheerscontract 2013-2018 voor de haven van Brussel ondertekend. De Brusselse regering besteedt tijdens de komende periode 86 miljoen aan de haven.

Het beheerscontract van de haven van Brussel omvat de opdrachten die de haven levert voor het gewest, zoals baggerwerken, onderhoud van de waterweg en de werking van de sluizen. De haven is ook logistiek bemiddelaar in de stedelijke distributie.

"Dankzij het vertrouwen dat het Brussels Gewest ons via het beheerscontract schenkt, kunnen wij ons ook volledig verbinden om de talrijke uitdagingen voor de komende jaren aan te pakken en ons te engageren in ambitieuze projecten", zegt de voorzitter van de haven van Brussel, Benoit Hellings.

In de periode 2013-2018 moet goederentransport over de wegen efficiënter verlopen. Ook het TIR-centrum wordt verder ontwikkeld, met een zone van meer dan 30.000 vierkante meter voor stadsbedrijven. Die zone zou af zijn tegen 2017 en het project moet 600 jobs opleveren. Een ander nieuw project is een passagiersterminal van 240 meter ter hoogte van de Meudon paviljoenen. Die moet klaar zijn in de zomer van 2015.

"De stad bevoorraden via de waterweg is een uiterst duurzame wijze van transport", vindt bevoegd minister Grouwels. "De haven houdt vrachtwagens van de weg en dat komt ook de leefbaarheid van de stad ten goede."