Milquet: "Coördinatie Wetteren blijft bij gouverneur"

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet zegt dat er voorlopig geen sprake van is dat zij de coördinatie over het rampenplan voor Wetteren zou overnemen van de gouverneur. Kamerlid en burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) had er voor gepleit om het rampenplan voor Wetteren "op te schalen" en op het federale niveau te brengen, zodat Milquet verantwoordelijk zou worden.

In Terzake zei Bart Somers dat de ramp eerst heel zwaar onderschat is en nu misschien wel de grootste milieuramp van de afgelopen jaren blijkt te zijn. Somers heeft het gevoel en krijgt steeds meer indicaties dat het rampenplan opgeschaald moet worden.

Met de elementen die nu op tafel liggen, een milieuramp zoals we er nog nooit een gezien hebben, mensen die weken lang niet in hun huis kunnen en de mogelijkheid dat 20.000 mensen geëvacueerd zouden worden, dan lijkt het me logisch dat de verantwoordelijkheid op het federale niveau komt, zei Somers.

De gouverneur en Binnenlandse Zaken moeten gaan samenzitten, zei Somers, en de verantwoordelijkheid bij Binnenlandse Zaken leggen.

Ook de Vlaamse meerderheidspartijen en Groen vragen zich af of de ramp niet te groot is voor het provinciale niveau maar Milquet wil dus niet weten van een coördinatie op federaal niveau. In de Kamercommissie vanmiddag hield ze zich nog op de vlakte, maar nu heeft ze gezegd dat er geen sprake van is voorlopig.

Volgens staatssecretaris voor Mobiliteit en Leefmilieu Melchior Wathelet (CDH) is het aan de provinciegouverneur zelf om in te schatten of de coördinatie bij hem moet blijven of op federaal niveau moet gebeuren. "Ofwel voelen ze bij de provincie dat ze het nog kunnen doen, ofwel voelen ze dat ze het moeten overhevelen", zei hij woensdagmorgen in "De ochtend". "Het belangrijkste is dat het goed gebeurt."