Minder knelpuntberoepen door de crisis

De lijst met knelpuntberoepen is iets korter geworden, maar de klassiekers blijven: technische beroepen, zorgberoepen en ICT'ers. Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).
imago stock&people
De zorgberoepen zijn nog altijd een knelpuntberoep.

Nieuwe knelpuntberoepen (beroepen die moeilijk ingevuld raken) waren er in 2012 niet. Wel vielen er enkele weg: hotelreceptionist, veiligheidsverantwoordelijke, zeefdrukker, magazijnier en stellingbouwer.

Dat heeft deels te maken met de economische crisis. Door de economische achteruitgang is er bijvoorbeeld minder vraag naar magazijniers. Maar ook andere oorzaken spelen een rol. Zo zijn er door de digitalisering minder vacatures voor zeefdrukkers.

De klassieke knelpuntberoepen blijven: technische beroepen van alle soorten en opleidingsniveaus, verzorgers en ICT'ers.