Oude Meesters bij Christie's geveild voor 3,9 miljoen euro

Ruim 180 schilderijen van Oude Meesters zijn vandaag in Amsterdam geveild voor in totaal 3,8 miljoen euro. Dat heeft algemeen directeur Job Ubbens van veilinghuis Christie's laten weten.

Het duurste schilderij was "De voorkant" van Cornelis Springer (1817-1891), dat voor bijna 400.000 euro van de hand ging in plaats van het verwachte kwart miljoen. Het schilderij verbeeldt het 19e eeuwse Rokin in Amsterdam.

Ook het topstuk "Tulipomania" van Jan Brueghel II (1601-1678) werd voor een flinke opbrengst verkocht: 259.000 euro in plaats van de geschatte 80.000. "De voorkant" ging naar een anonieme koper, "Tulipomania" is aangekocht door een Engelse handelaar.

De algemeen directeur is erg tevreden over de veiling, waarvan hij de opbrengst op zo'n 3 miljoen euro had ingeschat. 80 procent van de werken is verkocht. "Dat is heel goed, zeker in deze tijd", meent Ubbens. Volgens hem is er "enorm geboden", door belangstellenden uit meer dan 20 landen, waaronder Italië, Rusland en de Verenigde Staten.