Portugal geeft opnieuw langetermijnpapier uit

Voor het eerst in meer dan twee jaar heeft Portugal opnieuw obligaties uitgegeven met een looptijd van tien jaar. Het is de eerste keer dat Portugal terugkeert op de kapitaalmarkt sinds het hulpplan van mei 2011.

Volgens het bureau Dow Jones zou Portugal drie miljard euro opgehaald hebben met staatspapier op tien jaar. Dat zou gebeurd zijn tegen een rente van 5,66%. Dat is flink wat lager dan de 6,76% bij de laatste veiling op tien jaar, namelijk in januari 2011. Kort daarop zonk Portugal wel in de financiële crisis met als hoogtepunt het hulpplan van 78 miljard euro in mei 2011.

Het is de eerste keer dat Lissabon geld op tien jaar ophaalt sinds dat hulpplan van kracht werd. Eerder waren er al wel obligaties uitgegeven op heel korte termijn, van zes maanden tot twee jaar.

Volgens de regering toont de succesvolle uitgifte van staatspapier aan dat het land op de goede weg is en het vertrouwen van de kapitaalmarkt begint terug te keren. Toch blijft de schuldenberg erg hoog en blijft de economie weinig concurrentieel.

In ruil voor het hulpplan moest Portugal fors besparen. De werkloosheid is nu gestegen tot 17,5%, het land zit al drie jaar in een recessie en de bevolking lijkt de besparingen nu beu te zijn. Voor de regering is er echter geen andere weg om uit het moeras te geraken. Lissabon volgt nu het voorbeeld van Ierland dat eerder al terugkeerde op de kapitaalmarkten.