Solvay en Ineos bundelen pvc-activiteiten

Solvay en Ineos hebben een intentieverklaring ondertekend die voorziet in het samenvoegen van hun Europese chlorovinylactiviteiten in een 50/50 joint venture. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Op termijn stapt Solvay uit het samenwerkingsverband.
BELGA/WAEM

De combinatie zou een pvc-producent tot stand brengen die behoort tot de top drie in de wereld. De joint venture zou een gecombineerde omzet hebben van 4,3 miljard euro en 5.650 werknemers tellen in negen landen.

De intentieverklaring voorziet ook in een uitstapmechanisme waarbij het Zwitserse Ineos het belang van 50 procent zou kopen dat Solvay nu nog bezit. Dat kan tussen vier en zes jaar na totstandkoming van de fusie.

Solvay brengt zeven fabrieken in, waaronder een site in Jemeppe en een in Antwerpen. In Jemeppe werken 500 mensen, in Antwerpen 210. Ineos brengt tien sites in, waaronder een fabriek in Tessenderlo. Volgens Solvay en Ineos zijn geen fabriekssluitingen voorzien.

Overcapaciteit

Met de joint venture willen de bedrijven een structureel antwoord bieden op de vinylmarkt, die een overcapaciteit in Europa kent. Beide bedrijven gaan ook uit van aanzienlijke kostensynergieën door de joint venture. Ze willen de energieconsumptie optimaliseren.

De transactie moet nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten. De voltooiing wordt verwacht tegen het einde van dit jaar.