Spaanse prinses Cristina wordt niet ondervraagd

Het Spaanse gerecht gaat prinses Cristina, de dochter van koning Juan Carlos, dan toch niet ondervragen in een onderzoek naar mogelijk geknoei door haar echtgenoot.

Enkele weken geleden was er in de Spaanse media grote commotie ontstaan toen het gerecht van Mallorca had aangekondigd dat het de 47-jarige prinses Cristina wou ondervragen.

Die ondervraging sloeg op een onderzoek naar mogelijk financieel gesjoemel door de echtgenoot van de prinses, Inaki Urdangarin. Al drie jaar lang zit het gerecht de zakenman op de hielen omdat hij mogelijk geld van de overheid via een ngo naar zijn bedrijven heeft laten overhevelen. 

Het was de eerste keer ooit dat in Spanje een lid van de koninklijke familie opgeroepen wordt voor een gerechtelijke ondervraging. Na een zet van de aanklagers heeft het gerecht nu blijkbaar geacht dat er te weinig aanwijzingen zijn dat de prinses op de hoogte was van het gesjoemel en dat zij dus niet moet verschijnen.

De kwestie heeft het aanzien van de koninklijke familie in Spanje geen goed gedaan. Cristina is de dochter van koning Juan Carlos, die het voorbije jaar al enkele misstappen begaan heeft. De 75-jarige koning kreeg aanvankelijk veel sympathie omdat hij de soepele overgang naar de democratie begeleidde, maar door de crisis is veel van dat krediet verloren gegaan.