Stop-motionpionier Ray Harryhausen overleden

De Amerikaanse stop-motionpionier Ray Harryhausen is vandaag in Londen overleden. Harryhausen wist lang voor de computergegenereerde effecten draken, monsters en dinosauriërs op het witte doek tot leven te brengen. Hij is 92 jaar geworden.
Harryhausen bij zijn creatie Medusa die te zien was in "Clash of the titans".

Harryhausen was een van de eersten om de stop-motiontechniek te gebruiken in avonturen- of sciencefictionfilms. Hij creëerde met de hand vuurspuwende draken, woedende cyclopen, vechtende skeletten en andere monsters voor films als "The 7th voyage of Sinbad" (1958) en de opvolgers "The golden voyage of Sinbad" (1973) en "Sinbad and the eye of the tiger" (1977), "The 3 worlds of Gulliver" (Gulliver's Reizen, 1960).

Het meest bekend is hij misschien van de sequentie in "Jason and the argonauts" (1962) waarin hij 7 skeletten tot leven brengt. Hij had 3 maanden nodig om het geheel te filmen. Voor "Clash of the titans" (1980) creëerde hij de Medusa die de mens liet verstenen (zie foto boven).

Regisseurs als George Lucas, Steven Spielberg, Peter Jackson en James Cameron zagen de meester van de speciale effecten als hun grote voorbeeld. In 1992 kreeg Harryhausen een ere-Oscar voor zijn werk.