Vervoort: "Reynders is een gevaar voor Brussel"

De nieuwe Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) haalt in De Morgen zwaar uit naar de Franstalige liberalen, en dan vooral naar vicepremier Didier Reynders, die in Brussel woont. Hij pleit ook voor een verplichte inburgering in Brussel en sluit een tolheffing in de hoofdstad niet uit.

Rudi Vervoort (rechts op de foto) volgt vandaag officieel Charles Picqué (links op de foto) op als Brussels minister-president. Vanochtend legde hij de eed af in het Brussels Parlement, rond de middag deed hij dat ook bij de koning.

In De Morgen pleit Vervoort voor een verplicht inburgeringstraject in Brussel. "In een eerste fase worden in een inburgeringsparcours de rechten en plichten uitgelegd die voor alle Belgen gelden", zegt hij. "Mensen moeten zich daar aanmelden. Gebeurt dat niet, dan volgt een financiële sanctie. In een tweede fase wordt een individueel traject uitgestippeld. We inspireren ons daarbij op de inburgering die vandaag in Vlaanderen gebeurt."

Vervoort ergert zich aan de uitspraak van Didier Reynders (MR, kleine foto) dat de integratie in Brussel mislukt is. "Reynders is de man die verklaarde dat Molenbeek "buitenland" is. Het is tegenwoordig blijkbaar politiek aanvaard om zo'n discours te hanteren. Wel, ik heb daar een viscerale afkeer van." Hij omschrijft de Franstalige liberalen als een gevaar voor Brussel.

Op het vlak van mobiliteit sluit Vervoort een tolheffing voor wie de hoofdstad binnen wil rijden, niet uit. "Men moet niet alleen rekening houden met het feit hoe snel men de stad in en uit raakt, maar ook wat het voor de leefbaarheid van de Brusselaars betekent."

"Brusselse Vlamingen delen visie van N-VA niet"

Vervoort verwacht dat de N-VA volgend jaar bij de verkiezingen zeker proteststemmen zal aantrekken, "ook van Franstaligen". "Ze zullen ongetwijfeld campagne voeren met een discours dat de stad vuil is en slecht wordt bestuurd, maar ze zullen niet zover als Vlaams Belang gaan."

"Ik heb niet de indruk dat de Brusselse Vlamingen de visie van de N-VA delen. Ik denk dat ze veel opener zijn en veel minder gecomplexeerd", aldus Vervoort.

Liefde voor Brussel

Gisteravond vond in het Paleis voor Schone Kunsten ook een debat over Brussel plaats tussen de verschillende partijen (CD&V, CDH, SP.A, PS, Groen, Ecolo, Open VLD, MR, N-VA en FDF), georganiseerd door De Standaard en Le Soir.

De rode draad doorheen het debat was de liefde voor het gewest, al was er volgens Belga bij de N-VA iets minder hartstocht te merken. Verantwoordelijkheid nemen is voor de partij van groter belang dan liefde tonen. "Pak de werkloosheid aan door wie niet wil werken, te sanctioneren", stelde Kamerlid Ben Weyts.