Vier VN-waarnemers gevangen genomen in Syrië

Op het Syrische deel van de Golan-hoogte houdt een gewapende groep vier Filipijnse observatoren van de VN-observatiemacht gevangen. Dat heeft een woordvoerster van de Verenigde Naties vandaag bekendgemaakt.
AP2013
De VN hebben al vier decennia waarnemers op de Golanhoogten.

Het viertal patrouilleerde op de Golan in de buurt van de plaats al-Jamlah toen ze werden gevangengenomen, waarschijnlijk door Syrische opstandelingen.

De Golanhoogten is een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. In 1967 heeft Israël het grootste deel van de Golan bezet en later geannexeerd. De Verenigde Naties hebben die annexatie nooit erkend. De VN hebben waarnemers in  smalle gedemilitariseerde zone op de grens. Het gebied was de laatste maanden al herhaaldelijk het toneel van incidenten die te maken hebben met de burgeroorlog in Syrië.