Vleesetende piranha gevangen in slotgracht in Mechelen

In de slotgracht rond het Fort van Walem, in Mechelen, hebben vissers een veertien centimeter lange roodbuikpiranha gevangen. Het is de eerste keer dat het vleesetende dier in Vlaanderen in het wild is aangetroffen, laat vzw Natuurpunt weten.

"Roodbuikpiranha's leven oorspronkelijk in rivieren in het Amazonewoud in Brazilië en in Paraguay", zegt woordvoerder Joris Gansemans van Natuurpunt. "Ze staan bekend als geduchte roofvissen, hoewel ze vooral aaseters zijn."

Toch is de kans dat de dieren bij ons zouden uitgroeien tot een plaag, heel erg klein. "Daalt de watertemperatuur tot lager dan tien graden Celsius, dan overleven de vissen niet. Het dier zou de winter hier waarschijnlijk niet doorkomen."

Roodbuikpiranha's zijn bij ons verkrijgbaar in de dierenhandel en populair bij aquariumliefhebbers. "Naar alle waarschijnlijkheid is de Mechelse piranha ook afkomstig van een aquarium."

Natuurpunt waarschuwt voor de gevolgen van het vrijlaten van exotische dieren in de vrije natuur. "Af en toe groeien deze dieren uit tot een plaag, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Denk maar aan de roodwangschildpadden die overal in stadsvijvers opduiken en daar eendenkuikens en andere dieren verslinden."

Het Fort van Walem geniet Europese bescherming wegens de vier overwinterende vleermuizensoorten.